Nu kan du få veta allt om djuret när du köper kött i butiken. Med hjälp av ny spårbarhetsteknik kan Hälsingestintan ge information om gården såväl som djurets kön, ras, och ålder.


– Kött i butik är alltför ofta anonymt och utan klassificering och kvalitetssortering. Det ändrar vi på nu och ger alla konsumenter information om var vårt etiska kött kommer ifrån. Och vi är först i världen att göra detta. Nu kan konsumenten välja ett kött som motsvarar deras önskemål, säger Britt-Marie Stegs, VD för Hälsingestintan.


Med hjälp av sätta en elektronisk transponder i djurets öra redan vid födseln kan djuret följas hela vägen till butiken. Vid slakten överförs informationen till en streckkodsetikett, som finns med vid hängmörning och styckning för att sedan överföras till den slutliga etiketten i form av både text och en QR-kod som ger möjlighet att få fördjupad information via en smartphone.


– Vi är först i världen med denna teknik för kött. För oss handlar det om god djuromsorg, stressfri slakt med vårt mobila slakteri och gott kött med känt ursprung. Vi är så glada och stolta att kunna presentera denna världsnyhet och visa upp hela vår kedja med den här nya tekniken, säger Britt-Marie Stegs.


Ivar Nilsson

Annons