Jordgubbssäsongen står runt knuten. I år skärper Jordbruksverket kontrollen av ursprunget.

Många ser fram emot när de svenska jordgubbarna kommer och dessa betingar därför ett högt pris. En del försäljare frestas därför att märka utländska bär som svenska. Därför utökar nu Jordbruksverket nu kontrollerna av försäljningen i såväl butiker som på torg och vid vägkanter. I år kommer omkring 200 kontroller att genomföras.

– Många konsumenter är uppmärksamma och frågar var jordgubbarna kommer från. Vi får många tips vilket vi är tacksamma för. Även om vi inte åker på alla, så bidrar de till att vi får en bra helhetsbild, säger Waldemar Ibron, kontrollant på Jordbruksverket.

Myndigheten undersöker dels märkningen på förpackningen, där land, odlare och kvalitetsklass ska framgå. Om ursprunget inte kan fastställas skickas bären på analys. Där jämförs förekomsten av olika isotoper, dvs specifika varianter av olika grundämnen, i de testade bären med referensprover från svenskodlade jordgubbar.

– Det är naturligtvis fritt att sälja jordgubbar från alla länder inom EU, bara de är tydligt märkta med ursprungsland och odlarens namn. Konsumenten ska enkelt kunna se varifrån bären kommer, säger Waldemar Ibron.

En stor del av jordgubbarna som säljs tidigt på säsongen kommer från Spanien, Belgien, Tyskland, Polen och Kroatien.

Ivar Nilsson


Annons