Det är palmolja istället för smör i nästan alla pepparkakor som finns att köpa i vanliga butiker, visar Äkta varas granskning.


Pepparkakor säljer som smör så här års. Samtidigt lyser just smöret med sin frånvaro i samtliga kakor som Äkta vara hittade när vi besökte sju olika livsmedelsbutiker.


– Innan vi gjorde undersökningen trodde jag att det faktiskt skulle gå att hitta någon kaka som var bakad på smör, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare för Äkta vara.


Istället används olika margarinblandningar av vegetabiliska oljor och fetter. 16 av 18 kakor innehåller palm- eller palmkärnolja, som båda kommer från den tropiska oljepalmen. Lika många innehåller rapsolja. Kokosfett finns i 13 stycken, fett från det afrikanska sheaträdets frön i tre och solrosolja i två stycken.
Pdf miniatyrIngen innehåller dock den traditionella ingrediensen smör, som utgör en viktig del av pepparkakans smak.


– Vi tycker att det är sorligt att industrin inte erbjuder några alternativ och istället använder smaklösa oljor och fetter, som transporteras hit från jordens alla hörn, säger Björn Bernhardson.


Palmolja är till skillnad från andra vegetabiliska oljor i fast form vid rumstemperatur. Det beror på att den innehåller omkring 40 procent mättat fett. Eftersom den därmed har liknande tekniska egenskaper som smör används den ofta som ett substitut för detta, bland annat i margarin. Genom så kallad deodorisering har man tagit bort palmoljans oönskade naturliga smak.


Läs mer om vilka kakor som ingick i testet och vad de innehåller här >>


Se alla FejkadMat-filmer här >>

Annons