Förväntar man sig att hallonsodan ska innehålla hallon? Nej, säger Livsmedelsverket.

Gårdagens avsnitt av Svt Plus handlade bland annat om vilseledande livsmedel. En av produkterna som togs upp var Nygårda hallonsoda, som en tittare hade hört av sig om. Den innehåller nämligen inga hallon. Smaken kommer istället från aromämnen, vilka inte heller de är framställda av hallon.

Såväl tillverkaren som myndigheterna menar att det är helt i sin ordning. När det gäller läsk och godis så förväntar vi konsumenter oss nämligen inte, enligt Livsmedelsverket, att det ska finnas frukt eller bär i.


– Generellt så gäller att det man påstår att ett livsmedel innehåller ska det också innehålla. Men det finns undantag som baserar sig på vad man som konsument kan förvänta sig, säger Lena Wallin, statsinspektör på Livsmedelsverket, i en Svt-artikel.

Lite motsägelsefullt är det då att ett test som Svt har gjort visar att det faktiskt är hallon i hallonsodan från tre av Nygårdas konkurrenter: Premier, Coop och Ica. Dock är det lite, 0,2 procent koncentrerad juice. Huvuddelen av smaken kommer även i dessa från aromämnen.


Annars är Livsmedelsverkets favoritexempel för att illustrera detta undantag att hallonbåtar aldrig har innehållit hallon. Därför förväntar sig heller inte konsumenten att de ska göra det. Det må så vara, men konstigt nog verkar det bara vara okej att fejka smaken av frukt och bär. Lakritsbåtar innehåller ju lustigt nog just lakrits.


Läs mer i Svt:s artiklar här och här och se avsnittet av Plus här.

Ivar Nilsson


Annons