I Äkta varas monter på Sthlm Food & Wine, som avslutades i helgen, bjöds det på mängder av provsmak och matsnack. På scenen höll föreningen dessutom i en matlagningstävling med märkta produkter.

Representanter från hela 18 företag gjorde oss sällskap och bjöd på provsmak av sina Ä-märkta produkter. Hyllorna i den Ä-märkta montern var dessutom fyllda med produkter från ytterligare ett dussin företag. Syftet var att lyfta fram bredden av märkta produkter och informera om vad märket står för.


På söndagen höll vi på stora scenen matlagningstävlingen "Årets Äkta vara-måltid". Kockarna, tillika styrelseledamöterna i Äkta vara, Paul Svensson och Ulrika Brydling ledde varsitt lag med två Äkta vara-medlemmar. Uppgiften var att på 35 minuter laga en måltid, inklusive en glassefterrätt, baserad på Ä-märkta produkter.

Vinnarna blev lag "Paul" med en varmrätt bestående av olivoljebakad torskfilé, två sorters kål och en reduktion på blåmusselbuljong och ingefärsjuice samt en efterrätt med vanilj- och hallonglass och russin kokta i bland annat rödbetsjuice toppad med choklad och päronsirap.

Längre fram kommer vi att publicera recepten på både vinnarmåltiden, samt lag "Ulrikas" pizza med grön- och svartkål, fänkålskorv, karamelliserad rödlök och tre sorters ost samt vaniljglass med äpple stekt i smör och citronvodka toppad med dinkelsmulpaj, mandel, choklad och päronsirap.

Domare var Mats-Eric Nilsson och Åsa Gadestam. Moderator var Jens Dolk.

Mats-Eric deltog för övrigt också i en matdebatt på temat äkta vara under torsdagen.


Företag i montern Alex & Phil*, Bergedahls/City Gross*, Blåskal*, Chocolero, Fabrique*, Fredrikssons, Grenna Glass, Gute Glass, Gårdsfisk, Habesh Food, Il Fornaio*, Juica, Kitchenwiz, Korvhantverk Stockholm, Kung Markatta*, Mjelga Hantverksbryggeri*, Mormor Magdas, Nathalie's direct trade*, Riktig Cider, Roomi, Skånska Spritfabriken, Spicemaster*, Svensson & Falk, Sörgården Måla*, Terroir Suisse, Valdéngården*, Warbro Kvarn, Virtuous Vodka, Änga Gård*, Österhagenglass.


* = medverkade endast med produkter på hyllan


Ivar Nilsson


Annons