Massor av intresserade konsumenter, mängder av spännande drycker och vällagade matsvinnsrätter. Så kan man sammanfatta den utsålda premiären för naturvins- och ciderfestivalen AVSKALAT.

– Vi som har varit med och arrangerat festivalen är väldigt nöjda och hoppas att vi kan göra den ännu större nästa gång, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

På plats fanns hela 13 importörer och producenter, som tillsammans hade med sig en bra bit över 100 drycker för besökarna att prova. Förutom en mängd olika drycker från mer klassiska vin- och ciderländer, fanns även svensk och dansk hantverkscider och viner från exempelvis Tjeckien och Georgien.

Maten var väldigt uppskattad av besökarna. Paul Svensson lagade rätter av råvaror som butikerna sorterat ut och KC Wallberg grillade bland annat ute på gården.

Festivalen bjöd dock inte bara på goda och spännande smaker utan också på intressanta diskussioner. Från Äkta varas sida pläderade vi bland annat för bättre information om vad alkoholdrycker innehåller och glädjande nog var även Systembolaget på plats för att ge sin syn på saken.

På festivalens scen fanns även författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson, som berättade om hur det vin som vi dricker egentligen blir till. Under presseventet och festivalens första pass deltog han även i en debatt med Systembolaget (denna filmades och kan ses här >>).


Om festivalen

AVSKALAT är ett initiativ av Äkta vara, Naturvinsguiden, Riktig Cider, Pomologik och TM Kvalitetsviner.


Text: Ivar Nilsson

Foto: Johan Sjöstedt och Björn Bernhardson


Annons