Det goda köket, årets matmässa, är en av de stora publikmagneterna i Älvsjö. Köerna ringlar sig långa både innanför och utanför hallen. Särskilt lång är kön till vinkupongerna.

Trängseln är stor fram för de olika montrarna. Det är närodlat, långväga och vildvuxet, allt från Ölands regionala mat och Anna Maria Corazza Bildts Italien till elektriska konservburksöppnare.

Framför lilla scenen där talarna avlöser varandra sitter människor uppflugna som alkfåglar på en klippa. De som fått plats på baksidan av berget sitter med ryggen mot den som har ordet. Här talar kockar, här intervjuas pristagare och här får man tips om bästa festen.

Fotbollsstjärnor med intresse för italiensk mat (det finns ju några stycken) lanserar sitt nya märke, som vid närmare granskning inte har lyckats undvika att dribbla med tillsatser i burkarna.

I Det goda köket gäller samma tumregel som i den vanliga livsmedelsbutiken, läs på innehållsförteckningen till burken du just ska köpa, fråga tillverkaren.

På matmässan kan man välja och vraka bland smakportionerna och något, till exempel en bit fransk korv, en underbar Rosette de Lyon, hamnar i kassen och gör att man längtar hem.

En tanke smyger sig in: är det inte är för lite mat på matmässan? Vin är visserligen en del av matupplevelsen, men frågan är om den är så mycket som hälften av upplevelsen. Halva mässområdet upptas av alkohol, mest vin. Det är intressant och gott, men det är på bekostnad av matutbudet.

Det är brukar faktiskt inte vara helt lätt, inte ens på en matmässa, att få sig något i magen som mättar. Efter en tids vankande av och an mellan montrarna känner man sig riktigt hungrig och sugen på ett helt glas gott vin. I år räddas man av Kockarnas kök, där stjärnkockar satt samman en meny som man kommer att leva länge på.

/Anna Karin Strand Nilsson
Annons