Det är inte tillåtet att påstå att omega-3 är bra för hälsan. Livsmedelsverket vill att det rensas i floran av sådana påståenden. Det tillverkaren får påstå är att produkten innehåller omega-3 eller ett ökat innehåll av Omega 3. Även hälsopåståenden om antioxidanter är otillåtna.

Fem kilo knäckebröd med omega-3 behöver man knapra i sig om man ska nå upp i den mängd som motsvarar en sillbit. Det kom Svenska Dagbladets matreporter Henrik Ennart fram till tidigare i år, efter att ha granskat olika producenters påståenden om omega-3 och hälsa.

"Det var på tiden att Livsmedelsverket bestämde sig för att städa upp i den oseriösa marknadsföringen av omega3-produkter", skriver Henrik Ennart i dagens Svenska Dagbladet.

Däremot tror han att den nya tolkningen av reglerna kommer att leda till ytterligare förvirring. Det enda kravet på den producent som påstår att livsmedlet innehåller omega-3 är att den ska innehålla 0,33 gram per 100 gram. Vilken sorts omega-3 det innehåller behöver inte redovisas.

Studier har visat är att det är omega-3 från fisk som är den nyttiga varianten. Omega-3 från raps- eller linfröolja har inte samma effekt på hjärt- och kärlsjukdomar. Billigare omega-3 från växtriket innehåller visserligen ett förstadium till de nyttiga beståndsdelarna, fettsyrorna EPA/DHA. Problemet är att omvandlingen inte sker så effektivt.

"I praktiken innebär det att man måste dricka en halv liter av till exempel godkänt omega-3-märkt rapsolja för att få i sig en mängd EPA/DHA  som motsvarar en portion godkänt omega-3-märkt lax", skriver Henrik Ennart.

Diskussionen kan tyckas komplicerad. Det enklaste sättet att komma förbi det, är att välja en bit sill för 45 kronor kilot, i stället för dyra kosttillskott eller verkningslösa berikade livsmedel.

/Anna Karin Strand Nilsson
Annons