Margarinföretaget Becel åker på turné för att testa kolesterolvärdet på potentiella kunder runt om i landet.

När Becel skulle testa kolesterolvärdet på kunder i livsmedelsbutiker i Piteå, berättar tidningen Dagens medicin.

Becel bredde på: provsvaren visade felaktigt höga värden. Resultatet blev att vårdcentralerna i trakten blev nedringda av oroliga patienter.

Ulrika Nilsson är marknadsdirektör för margariner på Unilever som äger varumärket Becel: Till branschtidningen Fri köpenskap beklagar hon det inträffade:

 – Syftet med turnén är självklart inte att skrämma upp folk utan att uppmärksamma konsumenterna på det onda kolesterolets inverkan på folkhälsan. Vi kommer att dra lärdom av detta och försöka förbättra vår kommunikation ytterligare med konsumenten under själva testtillfället, säger hon till tidningen.


Primärvården i Norrbotten har nu kontaktat butiker i övriga Norrbotten som ställer in turnén i länet.

– Kolesterolvärden i sig säger mycket lite om en individs hälsa. De måste sättas in i ett större sammanhang för att få betydelse, säger Mats Weström, chefläkare inom primärvården vid Norrbottens läns landsting, till Dagens Medicins reporter Irene Christensson.

Man slås av misstanken att höga mätvärden kan tänkas ligga i Becels intresse, eftersom företaget påstår sig kunna sänka kolesterolvärdet med vissa av sina produkter.

Kanske vore det dags för Becel att ställa in resten av turnén och låta kompetent personal på vårdcentraler och läkarmottagningar sköta provtagning och analys.

/Anna Karin Strand Nilsson
Annons