Småkakor, glass och chips, margarin, kex och choklad.  Palmolja finns i hälften av alla förpackade varor i handeln. Det har lett till att tre fjärdedelar av låglandsregnskogen på Borneo är försvunnen och är ersatt med oljepalmer. Monokulturen leder till utarmning av den biologiska mångfalden i området.

Det skriver Svenska Dagbladets reporter Håkan Forsberg i söndagens Svenska Dagbladet. Reportaget är en intervju med och bilder av fotografen Mattias Klum och med grafik av Thomas Molén.

Oljepalmen har gått om soja som världens största oljeväxt. Den är billig och produktiv och går att använda till mycket. Förutom till mat används oljan till kosmetika och hygienprodukter.

Palmolja har i många produkter ersatt det transfetter och är ett billigare fett än till exempel kakaofett. Men – palmoljan är också den ifrågasatt hälsomässigt, eftersom den sägs höja kolesterolet i blodet. Andra anser att palmoljan ändå är nyttigare eftersom den innehåller både mättade och omättade fetter.

Naturskyddsföreningen tycker inte att palmoljan bör bojkottas, vilket blir svårt eftersom den inte alltid anges annat än som "vegetabilisk olja". Bättre är att invänta den certifierade "gröna"palmoljan. Certifieringen betyder att palmoljan tillverkats på ett sätt som accepteras ekologiskt, socialt och ekonomiskt.

Läs mer och titta på Mattias Klums bilder>>
Annons