Lågkonjunkturen verkar hittills inte ha påverkat kundernas val av ekologiskt. De stora kedjorna Ica, Coop och Axfood har inte känt av någon nedgång. Den ekologiska försäljningen år 2008 ökar stället starkt, visar beräkningar som nyhetsbrevet Ekoweb har gjort. Det gäller både försäljningen i livsmedelsbutiker och på Systembolaget.

Försäljningen av ekologiska matvaror kommer troligen att snudda 6 miljarder år 2008, enligt Ekowebs beräkning. Baserat på handelns uppgifter om försäljningen fram till och med oktober antas att den totala försäljningsökningen i år bli 1,5 miljarder kronor, en ökning på drygt 30 procent. I beräkningen ingår inte försäljning från storhushåll, specialbutiker och restauranger.

Signalerna från handeln har varit entydiga: Det finns för få ekologiska produkter och för lite ekologisk råvara på marknaden, skriver Ekoweb.

Kerstin Lindvall som är miljöchef på Ica säger till nyhetsbrevet att hon hoppas att man kanske handlar lite mindre och i stället satsar på mer högkvalitativa varor.

På Systembolaget är det är främst vinet som vinner mark. Den ekologiska vinförsäljningen ökade  med nästan 70 procent under de första tre kvartalen 2008. Ölförsäljningen ökade med 16 procent. Ekologisk sprit verkar dock inte ha slagit igenom.
Annons