I början av 80-talet besökte en viss Herman New York. Där upptäckte han den ekologiska matbutiken Wholefoods som snart skulle bli en kedja. Fenomenet var nytt. Herman undrade: Varför finns detta inte i Sverige?

Fortfarande, nu när Wholefoods har 270 butiker i USA och Storbritannien, undras det. Så sent som förra veckan fick Äkta vara frågan från en av sina läsare: Varför finns inte något som Wholefoods i Sverige? HermansJohanhakan
Axfood:s förre vd Mats Jansson var för några år sedan inne på att starta en kedja liknande Wholefoods, men planerna lades på is och verkar nu ha smält undan helt.
Göteborg har under ett par år haft förmånen att ha Ekostore, som är en ekologisk fullsortimentsaffär, det ska räcka att gå hit, du behöver inte springa runt i olika affärer för att få din ekologiska mat.
Nämnde Herman Ottosson tog sin gode vän Johan Lindeborg och hans blivande fru Therese till hjälp och projekterade för Hermans Ekohandel. För tre veckor sedan var de redo att öppna dörrarna till Tegnérgatan 3, men först igår var det dags att hissa flaggan och fira. Stockholm har fått ett fullsortimentssnabbköp med helt igenom miljövänlig mat.

Snabbköp är väl egentligen en felaktig benämning, för i Hermans Ekohandel kan man botanisera länge i hyllorna. Affären som tidigare var ett murrigt orkidéhus, är ljus och fräsch med luftiga hyllor, här finns ekologiskt och närodlat så långt ögat når. Kyckling från Bosarp, kött från Upplandsbonden, bröd från Bakery and Spice och ostar från Väddö mejeri. Här finns frukt och grönsaker och till och med ekologiskt godis, men Johan Lindeborg kan lova att det inte kommer att finnas jordgubbar året runt. Vissa saker är helt enkelt värda att längta efter och han hoppas att fler produkter, exempelvis tomater, kunde betraktas just som så: Värda att längta efter rätt säsong.

Håkan Svensson som är butikschef har lång erfarenhet av att hantera mat, men tycker ändå att han har mycket att lära när det gäller att hitta ekologiskt och närodlat.

Planerna är att Ekohandeln ska växa och kunna bli en kedja. Som mål har Johan Lindeborg att hitta ytterligare en lokal före årsskiftet. Hermaninredning

Hos Herman är det lite enklare att handla, du behöver inte springa hylla upp och hylla ned för att leta efter en Kravmärkt vara. Men här som överallt annars gäller att läsa på innehållsförteckningarna, annars kan man komma hem med en aldrig så ekologisk sås som stabiliserats med xantangummi.
Anna Karin Strand Nilsson

 

Läs mer (inkl adress och kontaktuppgifter) >>


Översta bilden: Vd Johan Lindeborg och butikschef Håkan Svensson
Foto: Charlotta Holmgren
Nedre bilden: Hermans EkohandelAndra bredsortimentsaffärer med mycket ekologiskt i sortimentet:
Cajsa Warg, Stockholm >>
FRAM, Göteborg >>
Ekola Livs, Skövde >>
Morot & Annat, Malmö + Limhamn >>

Annons