Det håller på att hända något. Debatten om matkvalitet och tillsatser i maten får inte bara större producenter och livsmedelskedjor att se över sitt sortiment. Det har också givit mindre producenter kraft och mod att våga prova sådant som andra sagt vara omöjligt.

Lars Sandström med butiker i Söderhallarna, Nacka och Älvsjö tillverkade i julas en nitritfri julskinka. Nu går det också att köpa nitritfri kokt och rökt skinka, en färsk salsicchia och en nitritfri falukorv som Sandström kallar Gråfalu. Allt med livsmedelskontrollens överinseende och godkännande. Falukorven är gjord enligt ett gammalt recept där inte bara fläsk utan också nötkött ingår, precis som det ursprungligen gjorde. Nu är det dock inte uttjänta dragdjur från Falu koppargruva som använts utan Charolais från Gotland.

Mälarchark har sedan en tid sålt Kravmärkt, dvs också nitritfri prinskorv, men den har inte lyckats så bra i sin försäljning direkt till konsument. Kunderna är vana med rosa korv. Däremot säljer man den till storkök.

Lars Sandström berättar att utan nitrit förkortas hållbarheten cirka en vecka. Å andra sidan äts den korv som köps oftast upp inom några få dagar. Hållbarheten är 17 dagar från tillverkningen räknat, det betyder cirka en vecka från det att du köper den över disk. Har du svårt för den något gråare färgen? Blunda och njut, smaken är värd vartenda korvöre!

Nu väntar Äkta vara på att fler charkuterister runt om i landet ska utmana Lars Sandström.

Annons