Bild: Fotoakuten.
Äkta vara brukar förespråka att många rätter och bakverk kan göras från grunden på ett inte alltför komplicerat och tidskrävande sätt. Men handen på hjärtat, hemmakavlad smördeg är inte ett projekt vi gett oss in på, även om det vattnas i munnen av tanken på en hemgjord croissant, smördegspirog, eller wienerbröd.
Det skulle ju vara så praktiskt om det funnes färdigkavlad smördeg…

Göteborgsposten har granskat innehållsförteckningarna på sex paket så kallad smördeg i handeln. Ingen av dem innehöll något smör, utan margarin. Göteborgsposten hörde sig för med Livsmedelsverket som efter lite betänketid svarade att smördeg visserligen får innehålla margarin, men framför allt måste den innehålla smör. Om den inte innehåller smör får den följaktligen inte kallas smördeg utan bör döpas om.

Det kan ju tyckas vara en självklarhet för vilken konsument som helst, men inte för Livsmedelsverket eller lagstiftarna. Olika länder kan få ha olika undantag, exempelvis kan danskarna få kalla kokosbollar med vitt fluff i för gräddbollar fast de inte innehåller någon grädde. Livsmedelsverket behöver få in en anmälan för att kunna avgöra saken. Äkta vara har därför anmält smördegsärendet.

Förhoppningen är att tillverkarna måste sluta att bolla med orden och använda dem som vi konsumenter gör: Smördeg ska innehålla smör i ansenlig mängd, mandelmassa ska innehålla mandel. Och varför inte den vågade tanken att gräddglass ska innehålla grädde och inte smör och vatten som gifts samman med emulgeringsmedel.
Annons