Den svenska debatten om tillsatser i mat, som tog fart i och med Mats-Eric Nilssons böcker Den hemlige kocken och Äkta vara, spritt sig till Finland. Svallvågorna går höga också på andra sidan Östersjön, så höga att skolor börjar rensa ut smakförstärkaren natriumglutamat, E 621, från barnens mat.

Hufvudstadsbladet berättar i dag om Esbo där föräldrar och lärare reagerat på att i stort sett alla måltider innehåller E621. Skolbespisningschefen Minna Ahola vill inte ta några risker och lovar att skolmenyn ska vara omarbetad och fri från natriumglutamat från och med september.
 
– Vi har fått många klagomål av föräldrar och följer den allmänna debatten. I mitt eget kök undviker jag alltid natriumglutamat. Varför skall eleverna utsättas för ett ämne som kan vara farligt, säger hon.
 
Mängden natriumglutamat har ökat i maten de senaste åren. Innan Finland gick med i EU var det tillåtna gränsvärdet 2 gram glutamat per kilogram mat. Men sedan 1995 tillåts 10 gram per kilogram, skriver Hufvudstadsbladet.

Esko Niemi på finländska Tullaboratoriet, som är samarbetspartner till finländska Livsmedelsverket Evira poängterar att EU:s riktvärden håller sträck och att man inte behöver vara orolig.

 

– Däremot kan folk förstås anse att E621 är lurendrejeri. Ämnet förhöjer smaken av kött, vilket gör att industrin kan minska mängden råvaror och ersätta svinnet med natriumglutamat. Smakeffekten är densamma, säger han till tidningen.

Även i tidningen Vasabladet pågår diskussionen, i dagarna publiceras en artikelserie om tillsatser i mat.


I höstas kom Den hemlige kocken också ut på finska. "Petos lautasella" heter den. Boken är även översatt till norska, där titeln lyder "Den hemmelige kokken. Noen har jukset med maten din".

Annons