När ett land hamnar i kris, övergår konsumenterna till att handla billigare produkter handelns tidning Fri Köpenskap. Källan är undersökningsföretaget Nielsen som gått igenom marknaderna i världens 12 största länder. Möjligen kan man börja skönja sådana tendenser även i Sverige, sedan Arla enligt samma tidning märkt av en minskning av försäljningen av sitt ekologiska sortiment. 
En av slutsatserna i rapporten är troligen glädjande för handeln, nämligen den att kunderna går till livsmedelskedjornas egna märken.
Men det finns också andra sätt för konsumenter att spara pengar. Genom att laga mat från grunden räcker hushållskassan längre., vilket Peter Streijffert som startade sajten matduell.se har visat. Han utmanar jätten Findus genom att laga deras rätter från grunden. Han vinner gång på gång både när det gäller tidsåtgång och pengar. Matlådorna går att göra billigare och ibland faktiskt snabbare. Genom att följa hans råd och recept tar du kontroll över vad du stoppar i dig och får dessutom pengar över.

Folkhälsoinstitutet har räknat ut att det inte behöver vara dyrare att äta hållbart för hälsa och miljö. Knepen är att äta säsongsanpassat, att skippa läsk och chips och att minska konsumtionen av kött något. Beräkningarna som publiceras i rapporten Vad kostar hållbara matvanor? visar att 35–40 procent av våra matkostnader går till alkohol, chips, godis läsk och kakor. Genom att ställa om kan man spara 1 500–9 000 kronor per år beroende på vilken typkonsument man är.

En del av pengarna som blir över kan läggas på ekologiska livsmedel föreslår Anita Linell på Statens Folkhälsoinstitut. Ät exempelvis kött mer sällan, men när du gör det, välj ekologiskt och av bättre kvalitet.
Hon poängterar samtidigt att det inte bara är konsumenten som ska göra omställning mot mer hållbara matvanor. Det är nödvändigt att många arbetar tillsammans för att skapa ett hållbart val för konsumenten –  livsmedelsindustrin, restauranger, myndigheter och ideella organisationer.

Äkta vara och Mats-Eric Nilsson, som reser landet runt för att föreläsa om sina båda böcker Den hemlige kocken och Äkta vara, möter varje dag människor som vittnar om att omställningen redan har börjat. Konsumenterna han möter har definitivt tröttnat på industrimaten och många berättar om att de lagar sin mat från grunden, bakar sitt bröd och tillverkar sin egen glass. Även producenterna har börjat inse vad som är på gång och ställer om, fler och fler fabrikanter rensar bort smakförstärkaren E621 och andra E-nummer.

PS.Vill man få ytterligare tips i finanskristider kan ta hjälp av Clara, 93 år gammal med perspektiv på tillvaron. I en serie korta filmer på Youtube lär hon ut Depression cooking.
Läs mer >>

Peter Streijffert har också börjat med kurser och föreläsningar i duellmatlagning.
Läs mer >>
Annons