''
Bild: Sveriges Konsumenter

Camilla Sparring startade ett matuppror mot dålig, näringsfattig och smaklös mat till barn, sjuka och äldre. Nu får hon Sveriges konsumenters ärofyllda pris Årets blåslampa och sällan har väl en utnämning passat bättre in en denna. Genom ett idogt arbete och stor envishet har hon lyckats få makthavare och gräsrötter att lyssna på vad hon har att säga.
Juryn motiverar priset så här:
”Hennes raka budskap har höjt medvetenheten om följderna för matlust, hälsa och miljö hos konsumenter och politiker. Utan någon annan plattform än sin ilska, sitt engagemang och sin kunskap har hon mobiliserat 10 000-tals konsumenter och visat vad en enskild människa kan göra”.
– Jag är både glad och stolt att få detta pris för det visar att min kamp för de svagare i samhället är befogad, kommenterar Camilla Sparring sitt pris. Att få ansvariga kommunpolitiker att servera god och hälsosam mat till barn i skola och dagis, sjuka och äldre ska vara en självklarhet. Här gäller det att inte bara titta på prislappen utan även till vad man får för pengarna. Hur ska en äldre person kunna lämna tillbaka mat som smakar illa eller kanske till och med börjat mögla? Det är skrämmande att dessa konsumenter inte har några rättigheter.
Priset gör dock inte att Camilla Sparring kan luta sig tillbaka. Redan i morgon ska hon vara i Riksdagen för att möta bl a jordbruksminister Eskil Erlandsson. Med lika stor envishet hon fått ihop till en hearing, anordnad av Centerpartiet, där det kommer att diskuteras matkvalité. Deltagare är också bl a Carola Magnusson och Mats-Eric Nilsson.
Jordbruksministern har själv skrivit på Camillas matuppror.
– För mig är matupprorets budskap viktigt: att man prioriterar närproducerad och närtillagad mat, att de som lagar maten även satsar på bra råvaror och kan hantera maten på ett sätt som gör att de goda smakerna i maten består. Maten till barnen och våra äldre är den viktigaste maten vi kan ge, därför måste vi se till att de får så bra mat som möjligt, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.Annons