Danska grisar lever mycket trångt och har blivit av med sina knorrar för att de inte ska bitas av av grannen. De har ofta slagmärken efter plastkäppar som används för att skynda på dem till slakten. Det berättade Ekot i veckan. Otäcka bilder visades på tv på kvällen.


Den svenska genomsnittsgrisen har det bättre, men så mycket som var femte gris har sådana skador vid slakt att det leder till anmärkning, berättar Svenska Dagbladet. Det är ett glapp mellan lagar och verklighet även i Sverige.


Den främsta orsaken till skadorna är att grisarna får ett för tunt lager strö att ligga på, kultingar får djupa sår på knäna av betonggolvet då de ska dia. Andra problem är Lunginflammation, bölder bogsår, svansbitning och skador på ben och klövar.
"Det är lätt att uppröras av tv-bilder på djur som far illa. Men efter några dagar står man ändå där i charkdisken och tummar på plånboken" skriver Henrik Ennart i en kommentar i Svenska Dagbladet.


Han ser att den del av problemet har att göra med att vi äter 50 procent mer kött idag än för 15 år sedan. Nu vill vi ha billigt kött varje dag.
"I slutänden får djuren det så bra som vi betalar för, men för att betala krävs tydligare besked om hur de svenska grisarna mår."
Henrik Ennart påminner om att Krav-märkta grisar får gå ute och böka.


Vi väljer med plånboken vilket fläsk vi vill ha på middagstallriken.
"Men så inser jag att det är troligare att mina barn får äta upp dessa tv-grisar än att jag gör det. De äter skolmat och kan inte välja", skriver Henrik Ennart.

Annons