Trots att köttkonsumtionen generellt minskar så har försäljningen av svenskt nötkött ökat med tio procent i år, skriver Svenska Dagbladet.
Diskussionen om matkvalité, ekologi och klimat har lett till att vi äter mindre kött, men när vi väljer kött väljer vi allt oftare svenskt och närproducerat nötkött, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Vi väljer också allt oftare lammkött. Lamm blir allt mer populärt, men mest det svenska. Konsumtionen totalt ökade med 1,8 procent men andelen svenskt med hela 20 procent.
Strängare importregler kan vara en orsak, men konsumenter tittar inte längre bara på prislappen när vi handlar utan väger också in kvalitet.
”Det som har börjat som en reaktion mot de många tillsatserna gäller alltmer våra livsmedel i stort. Alltså även råvaror som inte har några E-nummer i sig”, skriver Mats-Eric Nilsson i en kommentar.
”Under fler decennier har svenska matkonsumenter enbart brytt sig om priset. Men denna extrema prisfokusering håller på att brytas när fler livsmedelskunder väger in även andra aspekter när de gör sina val. Det svenska köttet är ju genomgående dyrare än det utländska, och det närproducerade och småskaligt framställda brukar kosta allra mest. Ändå efterfrågas det uppenbarligen av allt fler konsumenter. Och detta är förstås en intressant utveckling under en pågående lågkonjunktur”, skriver han i SvD.

Läs mer i SvD:
"Närproducerat kött vinner mark" >>
"Fokus har skiftat från pris till kvalitet" >>

Sökresultat för Nötkött Lammkött Närproducerat Matkvalitet
Annons