Den senaste djurskandalen har lett till rusning efter ekologiska skinkor i år, och det gäller att vara ute tidigt om man vill ha någon. Men även den vanliga skinkorna går åt tror handeln.


Grisbranschen är skakad, Scan likaså. Djurrättsalliansens filmer släpptes välregisserat en månad före jul. December månad äts en tredjedel av hela årets konsumtion av griskött.  Handlarna verkar dock ta det hela kallt. Julskinkan kommer att säljas.
– Julskinka är den mest traditionella julmaten vi har, det ska mycket till för att rubba det, säger presschef på Axfood, Ingmar Kroon till Svenska Dagbladet.

Många konsumenter är illa berörda av den senaste djurskandalen, säger Coops presschef Magnus Nelin till lantbrukets affärstidning ATL. Men varken Coop eller Ica vill säga att kundernas intresse för griskött har minskat. Frågorna är många och det finns en avvaktan på marknaden även om ingen av kedjorna har märkt av någon direkt försäljningsminskning.

Om historien från liknande larm och skandaler upprepar sig kommer försäljningen inte att påverkas nämnvärt.  Den ekologiska kommer dock inte att räcka. Den beställdes redan i våras och då kunde man inte förutse att efterfrågan skulle komma att öka.

Handlarna räknar också med att konsumenternas minne är kort. Icas informatör Anna Hedström, nämner vårens nyhet om vanvårdade danska grisar. Försäljningen av danskt griskött minskade knappt något trots att missförhållandena egentligen var större.

En som också är luttrad är Åke Rutegård som är vd i Kött- och charkföretagen sedan 25 år. Han tror att det kanske säljs något mindre efter en sådan här historia, men det varar inte länge.
– Försäljningen brukar vara tillbaka på normal nivå inom någon månad säger han till SvD.

På Ängavallen i Skåne ringlar köerna långa efter gårdens ekologiska julskinka. Djurskandalen har lett till att skinkan tagit slut rekordtidigt. Kunderna får skriva upp sig på väntelista.

RolfAxelNordströmlitenRolf Axel Nordström, som nyligen fick pris för sin ekologiska gärning, borde känna sig glad för den ökade försäljningen, men han har svårt att glädja sig, med tanke på orsaken. Han menar att det värsta är att ingenting har gjorts trots att missförhållanden inom uppfödningen uppmärksammas gång på gång..
– Det här är samma typ av eländesdiskussion som vi har haft i 15-20 år. Ytterst är djurägaren ansvarig, i andra hand är konsumenten ansvarig. Vill man ha ett kött som kostar hälften av vad det borde kosta så måste man inse att något har hänt med djuren, säger han till ATL, lantbrukets affärstidning.


Annons