Hur ska man hinna, hur gör man? Många småbarnsfamiljer väljer bort matlagning för  att det är krångligt och tidskrävande, både att handla och att laga. De köper  hel och halvfärdigt och försöker istället att få mer tid för barnen och deras aktiviteter.
Nu startar Studiefrämjandet, med start i Svärdsjö, där Camilla Sparrings Matuppror föddes, en kurs i matlagning för barnfamiljer. Både föräldrar och barn alltså.
Den 27 januari och sex veckor framöver ska åtta familjer inklusive deras barn att gå en kurs i Enkel vardagsmat för småbarnsföräldrar. Matlagning från grunden och tips om hur man tar hand om rester, miljö och klimat är några av inslagen i kursen som leds av Camilla Sparring, från Matupproret >> och Hans Jacobsson från Gamla Staberg>>.
Studiefrämjandet>> ser kursen som en pilotutbildning, faller projektet väl ut blir det fler kurser runt om i landet.

I Örebro har svenska kyrkan en aktiv familjeverksamhet i samarbete med kommunen och landstinget. Olaus Petri församling>> har en familjecentral där man bland annat ordnar matlagningskurser för barn och föräldrar. Församlingspedagogen och församlingsassistent  Annika Burman berättar att det startas två kurser under våren, en i januari och en i april. När tidningen Dagen tidigare i vintras frågade henne: "Men ingår det verkligen i kyrkans uppdrag, att ordna matlagningskurser? svarade hon "Det är precis sådant här vi ska göra".
 
Andra kurser för småbarnsföräldrar, tipsa gärna om fler!

Meborgarskolan Norrtälje: Barnsligt enkelt - matlagning för småbarnsföräldra r>>

Buon appetito, Stockholm : Barnmat på italienska>>

Säters kommun: Matlagning för småbarnsföräldrar>>

Härryda/Mölnlycke : Matlagningskurs för föräldrar – Snabbt, lätt och jättegott för barnen>>


Ett annat sätt är att gå ihop några familjer och bilda en egen studiecirkel, vänd er till närmaste studieförbund.

Annons