Nu är vi snart där! I Landet brunsås. Den 20 januari startar en ny programserie om mat. Den blir svår att låta bli att titta på eftersom målgruppen är: "För dig som äter".


Brunsåsliten
Bild: Carl-Johan Söder

Varför äter vi som vi gör, varför bryr vi oss mer om vad maten kostar än vad den smakar eller innehåller?  Och är det verkligen så att barn gillar "hot dog" mer än vildsvinskorv? Och hur kommer det sig att vi gärna talar mat, köper kokböcker och inreder kök, men orkar inte med mer än att invänta plinget från mikron?

Matskribenten Lotta Lundgren har tagit med sig Eric Haag och Henrik Schyffert på en matresa à la Värsta språket, genom den svenska kulturhistorien till nutidens Hawaiipizza och pulvermos. Producent är Karin af Klintberg, prisbelönt producent till just Värsta språket, Världens modernaste land och Ebbe The movie.
– Vad är det för vits med att äta mat med ett näringsvärde någonstans mittemellan kanelbulle och en bit kartong, frågar sig Karin af Klintberg. Serien produceras för SVT av produktionsbolaget Thelma/Louise.

Medverkande i serien är också Mats-Eric Nilsson och måltidsprofessorn Richard Tellström.
Men varför heter programmet så brunt att man knappt blir sugen på att titta?
– Brunsåsen är en mycket svensk sås, en produkt av en matkultur där matens faktiska innehåll blivit det minst viktiga. Svampsås innehåller svamp, rödvinsås rödvin. Brunsås innehåller en färg och den färgen är brun, säger Lotta Lundgren.

Missa inte: Landet brunsås. För dig som äter. >>
Onsdagar kl 20.00.Annons