Suget efter lokalt producerade livsmedel är stort. Det märks av, inte minst på mejerihyllorna, som har förändrats det senaste året, skriver Dagens Nyheter.
Finnvedenmjölk, Sju gårdar och och Hjordnära. Den närproducerade mjölken som flera mejerier lanserat har gjort succé. Den lokala, ibland ekologiska, mjölken säljer ofta bättre än Arlas. Konsumenter väljer den trots att den kostar lite mer.

I spåren av den nya trenden har de lokala mejerierna fått medvind, tvärtom hur det har sett ut de senaste decennierna då småmejerier köptes upp av de allt större jättarna. Under förra årets startade tre nya mejeriföretag. Också de stora tar till sig trenden och lanserar lokalmjölk.

Intresset för lokalproducerat har kommit i spåren av tillsatsdebatten och klimatfrågan. Matlagning har också blivit merpopulärt säger mejeriföreträdare som DN har talat med. Andra faktorer är en reaktion mot konsumtionssamhället och globalisering. Ursprung och spårbarhet blir allt viktigare.
– Nu börjar man se bönderna som lika stora hjältar som kockarna säger Magnus Kempe, omvärldsanalytiker på Kairos Future, till DN.

Sökresultat för Mjölk Mejeri
Annons