Att äta. så enkelt och naturligt och samtidigt så svårt. Från den allra första tuggan och flera år framöver är barnens mat ett bekymmer för många föräldrar. Vad ska barnet äta, vad ska de inte äta, varför äter de inte, varför äter de på nätterna, Råden är många: varför säger den ena si och den andra så. Och kanske framför allt: Vad ska man tro på?

Nu finns en liten bok att hålla i handen på vägen: Josses barnmat. Den allra första. (Jure förlag). En av många efterlängtad uppföljare till Annas och Hugos barnmatsbok (1999) av Josefin Haamer von Hofsten.

Efter succén med Annas och Hugos barmatsbok blev Josefin en efterfrågad kursledare för nyfikna föräldrar. Idag arbetar hon också som hemkunskapslärare. Den nya boken har kommit till som svar på alla de funderingar och frågor kring barn och mat.

Boken innehåller många recept, men är mer än en kokbok.  Den tar upp enkel näringslära, barnets smak, konsistensens betydelse och vad det betyder när ett barn börjar matvägra.

Hennes huvudteser är:
• Barn är individer, snegla inte alltid på hur andra gör och vad andra säger. Du känner ditt barn bäst.
• Laga maten själv, listan på fördelar är lång.
• Den lilla kastrullen bredvid den stora. Laga maten samtidigt och av samma ingredienser som till din egen middag i den mindre kastrullen.

Att laga barnmat är ingen vetenskap, skriver författarinnan i förordet. Boken som är formgiven av Anna Schroeder, har drag av anteckningsbok så att man själv kan fortsätta att skriva boken med sina egna erfarenheter.  De snygga och frestande bilderna är tagna av Jakob Fridholm.

Josses mat är är en påminnelse om att varje familj är en matkultur, varje barn är en välkommen individ in i denna kultur. 

Anna Karin Strand Nilsson

Flera böcker om att laga mat för små barn:
En bulle i ugnen. Renée Voltaires mat för gravida, mammor, pappor och barn av av Renée Voltaire
Mat för barn och deras föräldrar av Lindberg, Latifa
Grön barnmat: inspiration & näringslära av Kylberg, Elisabeth
Matlust: för barn 0-6 år av Mia Coull
En smaksak: lättlagad mat till små gourmander av Klara Stendahl och Anna Maria HoltsjöAnnons