Att livsmedelsindustrin och bantningsindustrin tillsammans tjänar stora pengar på vårt behov att vara hälsosamma och gå ned i vikt är ingen nyhet. En av de största i branschen är Viktväktarna som vid sidan av att peppa sina kunder att tappa kilo efter kilo också säljer mat som matchar det som sägs behövas för man ska bli smalare.

Men tar man bort fett får man lägga till något, annars skulle yoghurten bli blaskig, och wienerkorven skulle varken smaka något eller hålla ihop.

Viktväktarna har nu lanserat ett revolutionerande koncept med lunchsoppor på burk. Tomatsoppan är inspirerad av ett klassiskt medelhavsrecept, kampanjpris 13 kronor. Snabbmat när den är som bäst. Skulle kunna vara. Men säg den grekiska eller italienska matmamma som kom på det här receptet till en även i vanliga fall riktigt mager soppa:

TomatsoppaVatten, tomatpuré 20 procent, krossade tomater (tomater och tomatjuice) 12 procent, stabiliseringsmedel: kalciumklorid, surhetsreglerande medel: citronsyra, socker, salt, modifierad stärkelse, jästextrakt, druvsocker, maltodextrin, ospecificerat vegetabiliskt fett, extrakt av lök och morot, kryddor, örter, förtjockningsmedel: guarkärnmjöl och xantangummmi, aromer antioxidationsmedel. Innehåller selleri.
Här har Viktväktarnas ”kock” (det anrika företaget Heinz, som annars är stolt över att inte ens ha konserveringsmedel i sin ketchup) valt att ta bort just tomater ur själva tomatsoppan och ersatt det med vatten. Klart att den soppan behöver stabiliseras och förtjockas. Inte heller konstigt att den behöver aromer och smakförstärkare för att smaka.

Men om du fräser skivor av vitlök någon minut i lite olivolja, tillsätter en kvist timjan och en burk tomater, saltar och pepprar och smakar av med en nypa socker och en slatt mustig rödvins- eller sherryvinäger och späder mer en aning vatten om den blir för tjock, så har du en soppa som är billigare. På köpet slipper du en de många tillsatser och industriella ingredienser som någon påstår gör dig smalare.

Viktväktarnas hemsida>> kan man själv se vad produkterna innehåller:
Annons