Konsumenternas efterfrågan på närproducerad mjölk har blivit en trend som både stora och små mejerierna hoppar på. Den ger mejerierna vad alla livsmedelsproducenter törstar efter: mervärde. Lokal mjölk klassas som premiumprodukt, det går att ta ut ett lite högre pris av kunden.

Konkurrensen är stenhård exempelvis i Skåne där både Skånemejerier och Arla ska trängas på hyllorna med den lokala mjölken. I Småland är det tre mejerier som tampas.

– Tanken är att visa att Arla finns närmare än många skånska konsumenter tror säger Christer Åberg, Arlas Sverigechef till lantbrukets nyhetstidning ATL.

För Arlas del betyder närmjölkat inte alltid närpackat. Skånemjölken tillverkas visserligen i Skåne, men måste fraktas till Göteborg för att packas och sedan åka samma väg tillbaka till de skånska butikerna.

För den konsument som vill ha ekologisk och närproducerad mjölk i samma förpackning kan det ibland bli svårt. I stället tvingas kunden välja och inte sällan exponeras den lokala mjölken bättre än den ekologiska i butikerna.

Men positiva exempel finns. Ett är föreningen Sju Gårdar som levererar till butiker i Uppland.

Om mejerierna är villiga att satsa på en mjölk som både är lokal och ekologisk återstår att se.
Annons