Onsalakorven, en smörgås- och delikatesskorv anmäls till Livsmedelsverket för granskning. Korven vars förpackning förmedlar svensk korv innehåller inte svenskt kött utan finskt eller danskt avslöjar Göteborgsposten.

Det är Stockholms konsumentförening anmäler korven.
– Vi vill veta om det är okej eller ej att ge en charkprodukt ett namn och en förpackning som signalerar genuint traditionellt svenskt ursprung trots att själva köttråvaran kommer från ett annat land, säger Louise Ungerth, Stockholms konsumentförening.

Matjätten Atria försvarar ortsnamnen i sina varumärken. Onsalakorven har en historia som går tillbaka till 1800-talet.
– Det handlar ju mer om receptet, var originalet kommer ifrån. Det är upp till var och en vad man tror att de innebär, säger Anna Schreil, produktutvecklingsdirektör och informationsansvarig på Atria Scandinavia, den livsmedelsjätten som tillverkar bland annat Onsalakorv.

Göteborgsposten, GP, har gjort en granskning av fenomenet närproducerat. Bakgrunden är Livsmedelsverkets undersökning som Äkta vara tidigare berättat om. Den visade att 93 procent av svenskarna vill veta var maten kommer ifrån, och 81 procent vill få reda på vem som har tillverkat den. GP:s granskning visar att konsumenterna ofta blir förda bakom ljuset. Många varumärken i charkbranschen signalerar närhet och tradition.

”Det är snarare regel än undantag att namn och varumärken som antyder närhet är klart vilseledande – produkterna kan lika gärna vara "därproducerade" och innehålla råvaror som har hämtats lite varstans ifrån”, skriver GP.

– Vi har inget emot köttråvara från andra länder, men det ska vara lätt att se vad man köper, säger Louise Ungerth.

Annons