De ledande socialdemokratiska stockholmspolitikerna Ilija Batljan och Carin Jämtin agerar efter kritiken mot sjukhusmaten och lovar införande av Hälsokök på sjukhus och i äldreomsorgen om Socialdemokraterna tar makten. Matens kvalité har äntligen blivit en valfråga.
”Stoppa fabriksmaten på daghem, äldrevård, skolor, sjukhus och äldrevård” skrev journalisterna och författarna till boken ”Döden i grytan” på gårdagens DN Debatt.

Både Aftonbladet och Expressen ägnade onsdagen varsitt uppslag åt frågan och dagens ledarartikel i Göteborgsposten kräver att ”hemlagat” ska vara normen för maten till våra barn, gamla och sjuka:
”Flygplansmat, sjukhusmat och bambamat, begrepp som inte ger särskilt positiva associationer. Snarare frammanas en bild av trådigt kött, överkokt potatis och mjölig sås. De grönsaker som serveras till är i princip utan undantag isbergssallad, halvmosig tomat och eventuellt lite vattning gurka. Storköksmat är därför inget man önskar äta varje dag. Ändå är det just vad många barn och äldre tvingas göra” skriver GP.

För många äldre gäller det dygnets alla måltider, alla dagar resten av livet kan tilläggas.
CarinJämtin[Socialdemokraterna]– Stockholms äldre förtjänar riktig mat. Vi vill införa Hälsokök i äldreomsorgen. Jag kommer även se till att maten som serveras i skolor och förskolor blir bättre, säger Carin Jämtin, oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Ilija Batljan är oppositionslandstingsråd i Stockholms län och levererar ett vallöfte:

– Jag är beredd att genomföra alla de kloka förslag som Henrik Ennart och Mats-Eric Nilsson föreslår. Det är dags att vi börjar servera patienterna på Stockholms sjukhus riktig mat. Vi socialdemokrater är beredda att ta vår del av ansvaret och omförhandla det skandalomsusade avtalet med Sodexo dag ett efter valet, eller säga upp det om de inte klarar av att leverera färsklagad mat à la carte från ekologiska och närproducerade råvaror till våra patienter.


Den modell han har som förebild är Hvidovre sjukhus i Danmark, där patienter kan beställa bland 91 olika IlijaBatljanrätter via knapptelefonen på sängbordet. Representanter för Stockholms landsting gjorde studiebesök på det danska sjukhuset, men valde ändå Sodexos plastlådemat till länets sjukhus. Hvidovremodellen, som finns beskriven i Döden i grytan, blev inte dyrare. En anledning är att det onödiga svinnet nästan är nere på noll.

Socialdemokraternas utspel, som en del i kampanjen "Riktig mat",  lär inte bli det enda före valdagen, något Äkta vara ser fram emot. Att frågan om matkvalité diskuteras på högsta nivå och i alla partier, kan vi alla vinna på.

Läs mer om debatten kring boken Döden i grytan>>

Sökresultat för sjukhusmat Döden i grytan Mats-Eric Nilsson Henrik Ennart
Annons