”Om du vill ha en förändring måste du starta den själv och inte vänta på att någon annan gör det åt det”. Med de orden från en far växte en upprorsmakerska upp. Camilla Sparring, som från sin verklighet i Svärdsjö, startade Camillas Matuppror med en dagsnotering på 90 897 namnunderskrifter. I veckan landade hennes bok om vägen dit på bokhandelsdiskarna.

Upproriska Camilla Sparring skämdes över de matlådor hon levererade till sina äldre i hemtjänsten. Under de år som har gått har hon med en dåres envishet tagit politiker och tjänstemän landet runt, i örat. Hon har peppat kökspersonal och föräldrar att laga mat från grunden och driver fortfarande debatten vidare: Bra mat måste få kosta, men den kostar inte så mycket som vi tror.

Boken ”Matupproret. Vägen till god och näringsrik mat på skolor, sjukhus och äldrevård” (Hjalmarson och Högberg förlag), är Camilla Sparring mellan ett par pärmar. Energi och envishet och lust till god mat, inte bara till sig själv och sin familj utan till alla barn, äldre och sjuka som är beroende av offentligmaten. 

Boken beskriver hur det hela startade och hur hon kom vidare, var hon står och vad hon vill dela med sig av. Den tar upp ämnen som matkultur, kunskapsöverföring, undernäring, ekologi och självförsörjningsgrad.  

Den är framförallt en handbok i hur man gör uppror, hur man skapar förändring. Fråga och fråga, om du inte förstår, fråga igen. Tjata och tjata, och om de inte lyssnar tjata igen!

Och eftersom all förändring börjar i det lilla ingår en receptdel, som ska inspirera föräldrar att laga mat tillsammans med sina barn.


Annons