Pågen har fortfarande inte hittat orsaken till att spår av jordnötter upptäckt i deras bröd.

I förra veckan valde brödproducenten Pågen att återkalla bröd av sorterna God form och Lantgoda, bakade mellan den 27 oktober och den 23 november, efter att spår av jordnötter som kan ge upphov till allergiska reaktioner, hade hittats i produkterna. Igår valde de att även återkalla bröd bakade fram till i tisdags, den 30 november, eftersom problemen fortfarande inte lösts.

– Våra tester visar att bröden fortfarande kan innehålla spår av jordnötter, trots att vi bytt ut råvaror. Vi hanterar inte jordnötter i vår produktion och ställer också krav på våra leverantörer att inte göra detta. Vi breddar nu vår provtagning ytterligare och stoppar all produktion av dessa bröd tills vidare, säger Peter Bruun, vd för Pågen.

Stora fabriker
Pågen är Sveriges största producent av mjukt bröd och levererar mer än en tredjedel av det bröd som säljs i landet. Brödet tillverkas i två jättefabriker, en i Malmö och en i Göteborg. Den senare tillverkar mest söta bröd, men även de två återtagna bröden.

Från dessa fabriker levereras brödet till cirka 5 000 butiker runt om i landet, men även utomlands, framförallt till de andra nordiska länderna. De återkallade bröden har förutom i Sverige även sålts i Danmark, Norge och Finland.

Annons