Det senaste året har det kommit många dystra rapporter om skolkök som får stänga igen. Eleverna får istället mat från stora anläggningar. Men de senaste årens uppror bland föräldrar och andra matengagerade gör att det ibland kommer goda nyheter från skolmatsbranschen.
I Örebro plockas hel- och halvfabrikaten bort från skolköken. In kommer istället färsk närproducerad mat som allt oftare lagas i skolornas egna kök. Barnen får bättre och och mer näringsriktig mat. Och kökspersonalen får ett roligare jobb, berättar Nerikes Allehanda.

I Täby har man gått en annan väg till den godare, nyttigare maten. Där tröttnade skolchefen på den undermåliga mat som lagades av det cateringföretag man anlitat. Istället lejde man en kock från välkända restaurang Grill i Stockholm. 

Resultatet är väldigt lyckat berättar skolans vd, Erik Drakenberg för ABC-nytt
– Det började med att vi hade en skolmat som var riktigt, riktigt dålig. Vi var tvungna att göra något riktigt radikalt.

Skolan byggde om rejält i köket och rekryterade kocken Tobias Bentley från välkända restaurang Grill i centrala Stockholm.

Ungdomarna berättar om att maten är god och att de vanliga turerna för att hitta något ätbart utanför skolan nu inte längre behövs. Skillnaden är dessutom mätbar, vilket brukar uppskattas av dem som håller i plånboken. Tidigare var det bara var 10:e elev som tyckte om maten. Nu säger 98 procent att de gillar den.

Skolmaten blev dyrare, 15 kr per portion mot 11 kronor som är en vanlig kostnad. 
– Det är dyrare. Visst finns det billigare lösningar. Men när man ser vad vi får för pengarna tycker jag inte alls att det är dyrt, säger Erik Drakenberg.


Annons