Storsäljaren Huy Fong fick på grund av en otillåten tillsats (E222) importförbud i början av året men utbudet i butikshyllorna är större än någonsin och så gott som alla större matproducenter har de senaste åren lanserat egna varianter på den populära såsen.

Äkta vara tar en närmare titt på vad de olika sriracha-såserna egentligen innehåller. Och det visar sig finnas en hel del E-nummer och andra industriellt tillverkade ingredienser i merparten av såserna vi undersökt. Glädjande nog finns det flera sorter att välja mellan om man är mån om att köpa så tillsatsfria livsmedel som möjligt.

Bäst i testet
Totalt testades 13 srirachasåser från 10 olika producenter. Två varumärken sticker ut: Three mountains och Sauce shop, vars fyra olika såser hamnar i topp i vårt test. Dessa innehåller endast vad vi skulle kalla förväntade ingredienser som chili, vitlök, vinäger, socker och kryddor. Inga konsistensmedel, färgämnen eller andra tillsatser.

Sämst i testet
Värre står det till med dagligvarukedjornas egna märken där Coops egna variant har 4 tillsatser, medan Icas Fairtrade-certifierade variant innehåller 3 stycken.

I bottenskiktet hittar vi Flying goose, med hela 5 tillsatser. Här hittar vi bland annat smakförstärkaren mononatriumglutamat. Allra sämst är Eaglobe Sriracha-sås med hela 7 stycken tillsatser.Så gjordes testet
  • Testet genomfördes under juli och oktober 2021 och för att få med ett så stort urval som möjligt hämtade vi såser från både butikshyllor och i näthandeln.


Fakta: förbjuden tillsats
  • Huy Fongs sriracha förbjöds i december 2020 och slutade importeras i början av 2021 då den innehåller den, enligt EUs regelverk, icke godkända tillsatsen E222 (natriumvätesulfit).


Annons