Ta till exempel lingonsylten som toppade vår senaste produktgranskning Äkta vara kollar. Den har ett kilopris på cirka 104 kronor. Samtidigt kostar Bobs lågprissylt i plastkorv, som hamnar i botten av samma granskning, cirka 59 kronor kilot (båda priserna från Mathem). Torfolks sylt är alltså nästan dubbelt så dyr. Men det är här som jämförelsen haltar.

Vatten istället för lingon
Torfolks sylt innehåller nämligen betydligt mer lingon än Bobs, 55% jämfört med 35%. Om man jämför hur mycket lingon man får för pengarna är Torfolks sylt i själva verket ynka 13% dyrare. Och för den merkostnaden slipper man alltså tillsatser och en massa tillsatt vatten, som Bob-sylten är utdrygad med, och får dessutom en ekologisk produkt. Det måste väl sägas vara prisvärt?

Pssst! Vill du ha ännu billigare lingon?Gör egna rårörda! En kartong frysta lingon som blandas med 0,5-1 dl socker blir faktiskt billigare än den billigaste köpesylt, sett till mängden lingon. Den blir dessutom godare och är busenkel att göra. Häll i en burk, skaka, låt stå över natten och skaka igen. Klart!
Se hur du gör här (länk till Facebook)


För att avgöra vad som är billigt och vad som är dyrt behöver man ibland se bortom det första intrycket. Lingonsylten är bara ett exempel, men det finns förstås fler ute i butikerna. Här är några till:

  • Vissa korvar har har en hög kötthalt, medan andra kan ha drygats ut med vatten och tillsatser för att få ner priset.
  • Ett paket med billig glass kan innehålla flera gånger mer luft än en dyrare variant.
  • På samma sätt kan ett industribakat bröd väga betydligt mindre än ett hantverksmässigt bakat bröd. 

Att jämföra priset två produkter som ser ut att vara likvärdiga kan i själva verket vara som att jämföra äpplen och päron. Även om produkten ser stor ut och jämförpriset är lågt, så kan man ibland också behöva tänka på vad det egentligen är man betalar för. För vatten och luft? Eller för råvaror som bidrar med smak och näring till vår kropp.

Ivar Nilsson

Annons