I Norge bör man inte tala illa om tacos. Eller så det just det man bör göra. I vilket fall som helst har jag just gjort det. Och dessutom på ett extra tydligt sätt eftersom det skedde i några av de största medierna.

Det hela inträffade under den gångna helgen då jag var där för att berätta om Den hemmelige kokken, som den norska utgåvan heter. Flera av de journalister jag träffade hade tänt till lite extra på bokens fåtaliga rader om denna så kallade texmexrätt. Så därför ville de att jag skulle utveckla saken.

Det stora och fokuserade medieintresset var långt ifrån ologiskt. Sex av tio norska barnfamiljer äter tacos minst en gång i månaden, visar statistiken. Till och med den klassiska nationalrätten Grandiosa-pizzan är faktiskt hotad, åtminstone som fredagsmys.

Att de taco-kit som säljs i bland annat Sverige och Norge inte har mycket att göra med den äkta mexikanska varan, var inte min huvudpoäng. Visserligen är detta ett av många exempel på hur den globala livsmedelsindustrin förvränger och smakmässigt snöper lokala maträtter ­ men jag sköt in mig på tillsatserna.

I själva tacoskalen finns inga E-nummer, men däremot palmolja, som ju ifrågasätts från miljösynpunkt eftersom produktionen i normalfallet hotar regnskogen. De många tillsatserna och industriella ingredienserna finns istället i kryddmixer, salsor och dipsåser.

Några exempel, som publicerades i VG, som är Norges motsvarighet till Aftonbladet:
• Old Eld Pasos tacosås har vatten som huvudingrediens vilket gör att  tomaterna, som bara utgör 10 procent, måste ackompanjeras med tomatpuré och modifierad stärkelse.

•Santa Marias cheddardip har bara 4 procent ost, merparten är skummjölk och vatten, tillsammans med en lång rad tillsatser.

• Samma företags guacamoledip tar nog ändå priset med sina 1,5 procent
avokado och en tillsatsparad som bland annat inkluderar smakförstärkare, aromämnen och färgämnen.

Vad är då alternativet, frågade programledaren i Norges största kommersiella radiokanal just som tusentals norska familjer stod i begrepp att öppna de färgglada kartongerna.
Här är mina förslag:

• Skippa kryddmixen. Läs på förpackningen vilka kryddor som ingår och gör en egen blandning till köttfärsen.

• Hacka en salsa av färska tomater och exempelvis chili, rödlök, olivolja, koriander och havssalt.

• Mosa en guacamole bestående av avokado, lime, havssalt, vitlök och chili.

• Strunta helt i den jolmiga ostdipen.

Men tar inte allt detta väldigt lång tid?

Jovisst, tio långa minuter – om fyra familjemedlemmar hjälps åt.



Annons