Fram till 2020 ska matexporten fördubblas och då gäller det att slå sig in på nya marknader. Regeringen vill att även ”konsumenter i andra länder ska vara medvetna om mervärden i mat från Sverige, som det uttrycks i en aktuell informationsbroschyr.

Så vad kan då detta betyda? Jag går in på Exportrådets hemsida, klickar på success stories. Vad sägs om Kopparbergs inbrytning på den brittiska cidermarknaden? Till en början rynkade engelsmännen på näsan åt det svenska bryggeriets söta alkoläsk med fejkad äppelsmak, men efter slug marknadsföring föll britterna till föga. Och att detta kunde ske i England, som av många betraktas som den äkta ciderns hemland, anses som en särskild bragd.

En annan framgångssaga svarar Göteborgsföretaget Almondy för. Deras svenskflaggade djupfrysta tårtor med ytbehandlingsmedlet gummi arabicum och stabiliseringsmedlet cellulosagummi står i dag på allt fler tyska och österrikiska kaffebord.

Och balterna kan numera äta Friggs riskakor med den i Sverige utskällda smakförstärkaren mononatriumglutamat.

Samtidigt sprids det svenska plockgodiset över Europa och resten av världen. Denna helsvenska uppfinning blir ett ”bra draglok” för att även sälja ”svensk texmexmat och Singoallakex som ingår i satsningen på att profilera Sverige som matland”, sade nyligen Håkan Björklund, som både är talesman för konfektyrbranschen och Livsmedelsföretagens omvärldsanalytiker.

Svensk texmex, alltså!

Så snart borde väl även de mexikanska konsumenterna kunna hitta guacamoledip med 1,5 procent avokado på sina butikshyllor.

Från matlandet i norr.


Läs artikeln i sin helhet i Svenska Dagbladet>>



 

Annons