Chobani yoghurt
Granatäppelyoghurten från Chobani är en av de produkter som är föremål för en rättsprocess i USA eftersom det står "avdunstad rörsockerjuice" istället för socker på innehållsförteckningen.


När jag i våras skrev om att tillsatsdebatten nått Ankeborg uppfattades det nog av en och annan som ett slags lågvattenmärke. Det var i och för sig inte den oseriöst kvackande Kalle utan den rättrådige och vanligtvis något slöe Mårten Gås som stod i centrum. Genom en ödets nyck hade denne pajfrälste dräng hamnat i täten för ett lyckosamt tillslag mot stadens E-nummerfuskande livsmedelsfabrikant.

Ingen kan dock på allvar engagera sig i ankeborgarnas matproblem, så därför är det på sin plats med en nyhet av en helt annan tyngd. Betydligt större saker är nämligen i görningen.


Grundtemat med vilseledda matkonsumenter är detsamma som i den refererade episoden ur Kalle Anka pocket, och händelserna råkar dessutom utspela sig i det land där de tecknade tamfåglarna har sina rötter.

Men nu är det ingen som skrattar längre. I alla fall inte i matbranschen.

Verklighetens fuskbekämpare är Don Barrett från Mississippi och hans kolleger, som trots att de inte är anställda av någon myndighet bör kunna skrämma vettet ur vilken livsmedelsjätte som helst.

Mr Barret ingick i den grupp av advokater som för ett årtionde sedan tvingade de amerikanska tobaksbolagen att betala hundratals miljoner dollar i skadestånd för cigarretternas skadliga verkningar. Och efter omfattande research har dessa toppjurister nu kommit fram till att det den här gången bör vara matföretagens tur.

Ett drygt dussin advokater har redan lämnat in 25 stämningar mot sådana branschgiganter som General Mills, PepsiCo, ConAgra Foods och Heinz. Alla anklagas de för att på olika sätt lura sina konsumenter med falska påståenden på förpackningarna – i syfte att få produkterna att framstå som mer naturliga eller hälsosamma än de i själva verket är.

Ett av många exempel är den grekiska granatäppleyoghurt som enligt märkningen sägs innehålla evaporated cane juice, vilket kan översättas med ”avdunstad rörsockerjuice”, dock utan att ordet socker nämns. Ändå är yoghurt, enligt advokaterna, just sötad med en variant av socker.

– Livsmedelsföretagen kommer att hävda att detta är harmlösa överträdelser, det gjorde även tobaksföretagen. Men för en diabetiker och vissa andra människor kan socker vara lika dödligt som ett gift, säger Don Barrett till New York Times.

Den aktuella yoghurten finns inte på svenska hyllor och jag har heller inte sett just den formuleringen. Men vilseledande budskap är det som bekant gott om, även om de sällan är direkt hälsovådliga.

Och eftersom vi så gärna följer minsta trend från andra sidan Atlanten kanske den nya hårdgranskande attityden gentemot matindustrins påståenden kan spilla över på Europa.

Hoppas jag.


Mats-Eric Nilsson


Krönikan har tidigare varit införd i Svenska dagbladet. Läs fler av Mats-Erics artiklar på Svd Matkultur >>


Annons