För 45 år sedan skrev miljödebattören Björn Gillberg svensk TV-historia. På bästa sändningstid handtvättade han en skjorta med två så kallade gräddersättningsmedel. Han visade att dessa pulver, som man egentligen skulle ha i kaffet, hade samma kemiska sammansättning och egenskaper som vanligt tvättmedel. Och man kan lugnt säga att det blev ett jäkla liv!

Tittarna blev förvånade, förbryllade och förbannade. Inte bara på det märkliga gräddpulvret – utan på rader av svåruttalade tillsatser som letat sig in i moderna livsmedel. E-numren hamnade i fokus, och Sverige fick – fram till EU-inträdet – hårdare regler än andra länder när det gällde vissa färgämnen.

Men efter några år klingade debatten ändå av, och tillverkarna kunde åter ostört byta ut klassiska råvaror mot billiga substitut och tillsatser.

Detta var läget när jag i oktober 2007 kom med min bok Den hemlige kocken – om det okända fusket med maten på din tallrik. Åtskilliga äldre läsare kände igen tongångarna från 70-talet, men för de yngre var kritiken mot tillsatsexplosionen helt ny, och för hundratusentals svenskar blev boken därför en ögonöppnare.

Den hade dock inte blivit till utan min bror, Björn Bernhardson. Det var han som började läsa upp innehållsförteckningen på den där pinnglassen en eftermiddag på en gotländsk badstrand i juni 2002, vilket jag berättade om i ett av kapitlen.

Under åtskilliga gemensamma sommarmiddagar återkom han dessutom med stor envishet till sin E-nummerkritik, och till slut hade tjatat fram ett intresse hos oss andra runt bordet. Helt svårflörtade var vi väl i och för sig inte – varken hans fru Eva, min fru Anna Karin eller jag – men han stod för den tändande gnistan och fortsatte sedan att underhålla glöden.

Så kom det sig att vi fyra en söndagskväll i januari 2006 satt runt vårt köksbord på Södermalm i Stockholm och bildade föreningen Äkta vara. Namnet var för oss ganska givet, det var ju detta vi letade efter i butikerna, och som det var så förtvivlat svårt att få tag i. Men vad vi skulle göra åt saken hade vi endast ganska vaga uppfattningar om.

Och att denna lilla familjeklubb tio år senare skulle ha utvecklats till matområdets största oberoende konsumentförening – med över 1000 medlemmar – ingick inte i våra vildaste fantasier.


Mats-Eric Nilsson, medgrundare Äkta vara


Kuriosa: Klicka här om du vill se Björn Gillberg tvätta skjortor i gräddersättning >>



Annons