Det insomnade Brödinstitutet ska väckas till liv. Vd:n Martin Lundell vill göra en nystart. När Brödinstitutet vaknar ur sin Törnrosasömn gör man det dock i en annan värld än då man somnade in i höjd med kampanjen om 6–8 brödskivor om dagen. 


Sömndrucket kan det nymornade institutet betrakta surdegskulturen som vällt över alla bräddar, vakna till doften av nybakat bröd från ett otal nya surdegsbagerier i Stockholm, Lund och Västerås och byar i Jämtland, Dalarna och Sörmland där det finns bagarhjältar som tillverkar bröd som är både färskt och lokalt. Och i hemmen bakar vi mer av vårt dagliga bröd än vi gjort på många decennier.


Vd:n är glad för den nya utvecklingen, berättar han för Fri Köpenskap, men säger samtidigt att Sverige alltid haft en stark brödkultur och nämner särskilt den lokala prägeln. 


Han måste ha sovit djupt. Gå in i vilken butik som helst i Ystad eller Haparanda och du hittar samma typer av bröd från samma bagerier. 


– Vi vill i första hand fokusera på att sprida kunskap om bröd. Konsumenterna vet att man ska äta bröd och att det är bra men man vet inte alltid varför det är nyttigt, säger den nye vd:n.


Men vilket bröd? En förhoppning vore att Brödinstitutet istället för att värna vilket bröd som helst, kunde börja snegla åt Storbritannien och The Real Bread Campaign som sprider kunskap om det rena, omsorgsfullt bakade brödet, bakat med långa jästider och utan tillsatser vare sig i mjölet eller i degen. 


Det skulle kunna hjälpa Brödlandet Sverige och den lokala brödkulturen på traven. 


Lär mer om riktigt bröd på Real Bread Campaign>>


 

Annons