Varför äter veganer köttsubstitut? Veganen och hälsokosthandlaren Dudley Slinger menar att det är just detta som man kanske bör skippa, i detta gästblogginlägg.
Köttsubstitutindustrin växer idag och dagligvaruhandelns marknadsföringsstrategier frestar. Industrin har förstått den ekonomiska potentialen med dagens växande vegantrend där alltfler efterfrågar vegoprodukter eller så kallat ”fakekött”. Konsekvensen blir att köttindustrin nu arbetar ännu mer på att utveckla lösningar för att öka försäljning av vanligt kött.
Det finns givetvis många olika skäl till varför någon blir vegan, vilket säkert kan delas upp i underkategorier, men den gemensamma nämnaren som alla har med veganism är detsamma: ta avstånd från att äta och använda animaliska produkter. Till skillnad från vegetarianism är veganism ett etiskt ställningstagande och en ideologi, inte ett sätt att äta. En vegetarisk kost kan till exempel ätas av hälsoskäl.
Men vi kan ju givetvis äta vegetariskt av hälsoskäl OCH etiska skäl på samma gång. Även om det primära syftet för en etisk vegan är att inte utnyttja djur så behöver det ju inte innebära att den personen missköter sin kropp och livnär sig enbart på chips och djupfrysta halvfabrikat.
VEGO-magasinets ”Ersättningsguide” skriver, ”Att käka vego handlar inte om att utesluta något, allt går att ersätta!” Sedan finns en hel sida under denna rubrik med veganska alternativ till mjölk och grädde, smör, kött, ägg mm. Säkert uppskattat av många som saknar intresse eller fantasi för vegetarisk matlagning. Men detta få mig att undrar varför ambassadörer för vegansk mat väljer att sätta så mycket fokus på industriellt förädlade produkter istället för mat som är så lite bearbetad så möjligt?
Man skapar en trend inom vegansk kosthållning. Och för att bli accepterad som vegan idag, är det självklart att du äter halv- och helfabrikat från Astrid och Aporna, Alpro, Carlshamn, Oatly m fl. De flesta av de ovannämnda produkterna är inte KRAV-certifierade. Astrid och Aporna erbjuder i dagsläget sex ekologiska produkter av deras totalt cirka 70 produkter. Många av produkterna är dessutom baserade på soja, en av de mest industrialiserade grödorna i världen, som ofta odlas i enorma monokulturer med stor negativ påverkan på det lokala ekosystemet. Och man kan inte vara säker att det inte finns spår av genmodifierad soja i dem. Dessutom anses ofermenterad soja (sojaprotein, tofu och sojamjölk) inte vara lika hälsosam som fermenterad soja (misopasta, tamari och tempeh).
Det är något som inte stämmer för mig när veganer vill verka för djurens etiska rätt men blundar för andra initiativ som skadar balansen mellan ekosystem och oss människor. Med all respekt till den snabb växande djupfrystindustrin, vi behöver hålla ett kritiskt öga på vad media matar oss med. Glöm inte vår grundläggande vegetariska/veganska mattradition med äkta råvaror. Hälsofördelarna med att äta färska näringsrika vegetabilier kontra industriellt djupfryst köttsubstitut är inte så svåra att räkna ut.
Vi behöver inte leva som hälsokostfanatiker eller sträva efter en ouppnåelig diet med skuldkänslor när vi äter en sojaprodukt. Min önskan är helt enkelt att veganrörelsen nöjer sig med att äta ”riktig”, oprocessad mat baserad på sädesslag, nötter, fröer, grönsaker och andra baljväxter än soja, utan att dagligen behöva ett kött substitut.
Jag tror VEGO-magasinets ”Ersättningsguide” bör se över sitt budskap. Jag tror att vi bör utesluta något om vi ska käka vego. Call a spade a spade.
Dudley Slinger
Vegan och hälsokosthandlare
Vill du också gästblogga?
klicka här >>