Det var otippat nog i Heathrows sövande skogar av globaliserad konfektyr, kosmetika och konfektion som jag snubblade över den första ledtråden. Mitt bland taxfreeshopparna öppnade sig en liten glänta i form av en välförsedd bokhandel – och efter en halvtimmes grundlig hyllskanning stod jag till min egen förvåning med en ovanlig matbok i handen.

Den hette "Not on the Label" och handlade om allt det som inte står i innehållsförteckningen, vilket då ännu var en helt okänd värld för mig. Längst ner på sidan 131 fanns några rader om en märkvärdig maskin som var så osannolik att jag satte ett stort frågetecken i marginalen. Författaren – Felicity Lawrence på ansedda The Guardian – framstod visserligen som hur trovärdig som helst, men det här var väl ändå en typisk vandringssägen?

Nio år senare kunde jag dock själv bevittna precis det vansinne hon hastigt beskrivit. Hos en stor fruktgrossist fick fotografen Lena Granefelt och jag se hur åtta höghastighetskameror tog 140 exponeringar av varje snabbt roterande äpple, för att kunna upptäcka skavanker ner till en kvadratmillimeters storlek – och sålla bort de frukter som inte klarade det stenhårda skönhetstestet.*

Det oförsvarliga matsvinnet har från första stund varit ett av Hungers huvudämnen, så det var givet att vi skulle ha reportaget om utseendefixeringen i vårt premiärnummer. Då – i oktober 2013 – var detta galna slöseri fortfarande ett okänt problem. Få funderade över att butiksäpplena var så perfekta. Och endast på vildvuxna bondemarknader och i förorternas prispressade torgstånd fanns det någon som ville förbarma sig över krokiga gurkor och morötter.

Men sedan dess har det hänt en hel del.

Medvetna stjärnkockar briljerar med att göra underverk av skrynkliga grönsaker. Juiceföretaget Brämhult framhåller att »det är insidan som räknas«. Trendspanande Food & Friends slår fast att det numera är »dirty« som gäller, en äppelprick eller två får nu inte bara passera utan kan till och med vara något eftertraktat. Och i höst går Coop i de franska matkedjornas fotspår och börjar sälja mindre fulländade exemplar under beteckningen »knasiga« frukter och grönsaker.

Så vad väntar de andra butiksjättarna på?


Mats-Eric Nilsson är författare och chefredaktör för matmagasinet Hunger, där texten tidigare har varit publicerad.


Annons