Det verkar finnas en öppning för bättre sjukhusmat i Stockholm. Den politiska majoriteten i Stockholms landsting har svängt och frångår nu den centraliserade upphandlingen, skriver Svenska Dagbladet.

För två år sedan bestämde den borgerliga majoriteten i landstinget att maten inte längre skulle lagas på sjukhusen utan istället tillverkas på fabrik och levereras nedfryst i portionsförpackningar till sjukhusen. 

– Den matlösning vi har haft, och den stora debatt som har varit, får mig att tänka att det här väl inte är så smart löst egentligen: Vi kan nog göra på ett bättre sätt, säger Anna Starbrink (FP), produktions- och personallandstingsråd till Svd.

På grund av den kritik som matlådorna möttes med sköts upphandlingen av maten till några av sjukhusen upp. Och när de nu ska genomföras frångår man den tidigare linjen med centralt upphandlad mat och låter bland annat Södersjukhuset själva sköta upphandlingen av maten.

– Det är dags att man börjar se måltiden som en helhet, och som den viktigaste stunden på dagen för patienten. Framför allt så tror jag att man löser de här frågorna mycket bättre lokalt på Södersjukhuset, säger Anna Starbrink.

Men de flesta av Stockholms sjukhus är fortfarande bundna av avtalet med Sodexo fram till 2014. Oppositionen var kritiska till upphandlingen med Sodexo redan när den genomfördes och de vill nu se en omförhandling av de avtal som redan finns med företaget.

– Två års massiv kritik börjar ge lite resultat. Tyvärr är det fortfarande många av våra patienter som tvingas fortsätta äta den här plastbyttematen. Vi hoppas att man från majoritetens sida är beredd att börja diskutera nya förhandlingar med Sodexo, för det här är landets dyraste mat som patienterna inte äter, säger Ilija Batljan till Svd.

Men Anna Starbrink är mer försiktig.

– Om man ska överge något, måste man ju veta vad man ska ha i stället, och det vill vi utreda, säger hon.

Källa: Svenska Dagbladet
Annons