Sveriges största brödtillverkare Pågen transporterar bröd till 5 000 butiker runt om i Sverige. Många brödmil blir det.


Bröderna Olofssons heter ett betydligt mindre bageri mitt i Norrbotten. De har 25 anställda, vilket väl får betraktas som mycket i en bygd som storbagerierna för länge sedan dragit tillbaka ifrån. För att nämna några fördelar med det lokala brödet har de lagt ut några reklamfilmer på sin hemsida. De är ”hembakta” filmer, gjorda med glimten i ögat. ”Vill du ha färskare bröd får du äta deg” är ett av slagorden, ”Hellre bröd från norr om Råneå, än bröd som transporterats från Skåne” är ett annat.


Det har fått storbagarn Pågen att bli stött och härskna till och man har nu bussat sin jurist på de norrbottniska bagarbröderna och uppmanar dem att plocka bort filmerna från hemsidan. 

– De anser att det är överdrifter och osmakligt, säger VD:n Bengt-Olov Olofsson som driver bageriet tillsammans med sina bröder. Han är lätt förvånad, men samtidigt rådvill. Om Pågen verkligen driver frågan vidare kan ärendet hamna i regeringsrätten och förlorar Bröderna Olofssons där kan det bli dyrt. Mycket dyrt.


Pågen har blivit trampad på tårna och nu ömmar det ordentligt trots att det inte är sakfel att antyda att deras limpor transporterats många mil. De är rädda om sitt anseende. Frågan är vad som händer med anseendet om man spänner musklerna för mycket och driver frågan för långt. David får gärna kämpa mot Goliat, men när Goliat bankar på David för hårt är det svårt att tro att han vinner några poäng. 


PS. Pågens bakar allt bröd i två fabriker, en i Malmö och en i Västra Frölunda, bröd som transporteras till 5000 butiker i hela Sverige. Enligt Pågens så kallade färskhetsgaranti ska brödet vara färskt i åtta dagar. Färskt betyder i sammanhanget inte nybakt.


Se reklamfilmerna>>

Storbageri blir ännu större>>

Brödindustri söker närkontakt>>

 


 

Annons