Äkta vara har tidigare berättat om att svenskt kött ska få en ny märkning. Nu är det klart hur märket kommer att se ut. Till sommaren ska finnas på de charkuterier som har helsvensk köttråvara.


Svenskt köttloggaCharkvaror står för över en tredjedel av allt kött i Sverige. Det är klurigt att hitta information om var innehållet kommer ifrån, trots att det ibland kan röra sig om kött från olika länder. Organisationen Svenskt kött har tillsammans med livsmedelskedjorna skapat en frivillig märkning för att underlätta för konsumenterna.


Den nya märkningen ska göra det mycket lättare att se att det är 100 procents svensk kött i korv, skinka, bacon, kassler, köttfärs, leverpastej, blodpudding och sylta. Kriterierna för att få använda märket lyder:

• Alla köttråvaror som produkten innehåller består av 100 % svenskt kött från gris, nöt, och/eller får och lamm. Djuren är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Definitionen av kött är den som gäller i aktuell EU-lagstiftning angående kött.

• De svenskmärkta produkterna är tillverkade/beredda och packade i Sverige.


Bakgrunden till märkningen är att allt fler konsumenter vill veta varifrån köttet kommer. För informationsorganisationen Svenskt kött blir den stora utmaningen att få konsumenterna att bli medvetna om vad de betalar för.

Läs mer om Sverigemärkningen>>

Läs mer om vad som gäller för att få märka>>

 

Annons