Livsmedelsverket vill avdramatisera kostråden till småbarnsföräldrar. När verket testade kostråden på föräldragrupper kom det fram att många nyblivna mammor och pappor oroar sig mycket. 


– Bra mat för barn inte är svårt och vi hoppas att de nya råden ska ge föräldrarna större självförtroende, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.


Föräldrar vill ofta veta precis vilken mat de ska ge och hur mycket mat som behövs i olika åldrar, men sådant går inte att säga exakt, enligt Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. När barnet lär sig äta vanlig mat behöver man inte heller bli stressad om det tar lite tid, eftersom bröstmjölk eller ersättning ger så mycket näring.

 

Enligt Livsmedelsverket visar genomgången av vetenskapen att de flesta av de gamla råden står sig. Men på vissa punkter har man fått ändra sig, till exempel om hur föräldrarna ska göra när de börjar vänja barnet vid vanlig mat.

 – Rådet om att introducera ett livsmedel i taget syftade till att upptäcka om barnet utvecklar allergi, men har inte stöd i forskningen. Eftersom det är ovanligt att barn blir allergiska mot den mat man av tradition brukar börja med är det onödigt att spä på föräldrars oro för allergi. Därför tas det rådet nu bort, säger Åsa Brugård Konde.


Helamning i ett halvår är det övergripande rådet, även om barnen gärna får smaka på maten från och med fyra månaders ålder.


I övrigt lyder råden att låta barnen smaka på som de är nyfikna på och att låta de lite äldre barnen äta fisk och exempelvis rapsolja som omega-3 källor. 


Det är när man studerar detaljerna i förslaget som man ser att Livsmedelsverket fortfarande rekommenderar det omdiskuterade margarinet som källa till ”nyttigare fettet” och mager mjölk för att den innehåller mer av det tillsatta D-vitaminet än den naturligt vitaminiserade standardmjölken. 
 

Annons