Priset den svenske bonden får för sitt griskött har under vintern varit så lågt att många bönder har lägga ned sin verksamhet. Konkurrensen från billigare, storskaliga grisindustrier från Danmark och Tyskland, har slagit ut tre av tio uppfödare. Nu tar livsmedelskedjan City Gross ett steg in i debatten och höjer priset till bonden med en krona per kilo fläsk. Lantbrukarnas riksförbund, LRF välkomnar initiativet.

Griskronan som kampanjen kallas,  ska inte betyda att deras konsumenter får betala mer, försäkrar säger Annica Hansson Borg, miljö- & kvalitetschef på City Gross. Priset tas istället av de egna marginalerna.


– Om vi inte agerar nu är risken stor att möjligheten att göra ett medvetet val av svenskt närproducerat i framtiden endast kan göras av dem med stor plånbok, säger Peter Lund, VD på Bergendahls Food som äger och driver City Gross i ett pressmeddelande.


Han är medveten om att City Gross ensamma inte kan rädda grisbönderna, men hoppas att de andra handlarna ska inspireras och hakar på initiativet. Kanske kan den fungera som en väckarklocka för den svenska dagligvaruhandeln när det gäller ansvaret för närproducerad mat.


Konkurrensen i grisuppfödningen är stenhård. Danmark och Tyskland har varit de största konkurrenterna och nu etableras fler och fler grisindustrier av gigantiska mått ibland annat Polen och Ryssland. För att den svenska förhållandevis småskaliga produktionen ska kunna överleva – Danmark producerar 24 miljoner svin årligen, Sverige 2,5 miljoner – behövs andra konkurrensfördelar än priset. Bättre djurskydd och bättre miljöskydd brukar framhållas som det svenska grisköttets fördelar. Men uppfödarna är pressade, vilket lett till att även de svenska kullarna blir större och större och nu larmar veterinärer om att fler kultingar dör under de första veckorna, berättar Ekot.


Initiativet är inte tidsbegränsat. ”Griskronan är tänkt att varaktigt ge svenska grisbönder en bättre ekonomi och därmed bidra till att konsumenter kan köpa svenskt griskött även i framtiden”, står det i pressmeddelandet. 


City Gross har under många år arbetat med kött som konkurrensmedel. Allt kött som säljs är svenskt. Allt kött packas i butik och är därmed inte gasat och för ett par år sedan sänkte man priset på det ekologiska nötköttet till samma pris som det konventionella för att underlätta för kunderna att göra ett medvetet val. Mest omtalad var kanske kedjans GMO-kampanj, där man garanterar att köttet man säljer inte fått GMO-foder.


Se City Gross reklamfilm för Griskronan>>

LRF välkomnar kampanjen>>

Missa inte dokumentären Vårt grisiga hav, om de gigantiska djurfarmernas påverkan på Östersjön>> 


 

Annons