Större text tack! Det kräver Sveriges konsumenter och Konsumentföreningen Stockholm och startar en kampanj för att innehållsförteckningar och annan information ska vara läsbara. Äkta vara välkomnar granskningen.


Konsumentföreningarna har gått igenom förpackningar i sju livsmedelskedjor: Ica, Coop, Hemköp, Willys, City Gross, Lidl och Vi. Slående ofta är informationen skriven med så liten och svårläst stil att det kan vara svårt att se vad där står.

–  Det är inte bara ett problem för synskadade säger Louise Ungerth, på Konsumentföreningen Stockholm. 


Varor som undersökts är portionsrätter, kyld och fryst färdigmat, torrvaror, potatissallader, skaldjursröror, tacomix, fonder, buljong, soppor, näringsdryck, läsk samt godis.


– Det har varit enkelt att hitta förpackningstexter som är svåra eller omöjliga att läsa och det är skamligt och obegripligt att handel och industri så länge i praktiken dolt vad maten och drycken innehåller. Detta ställer till stora problem i konsumenternas vardag, inte minst för alla allergiker. Vi kräver att företagen tar sitt ansvar så att det sker en omedelbar förbättring, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.


Föreningen Äkta vara stödjer kampanjen Större text, tack!. 

– Äkta vara har under många år fingranskat innehållsförteckningar och har ofta slagits av att läsbarheten är usel. Grundkraven måste vara att livsmedelsföretagen och förpackningsformgivarna följer de regler som finns, säger Björn Bernhardson, ordförande i föreningen.


Inom EU pågår ett genomgripande ett arbete med regelverket för märkning, bland annat vad som måste stå på en förpackning och minimikrav för hur det ska se ut och flera av de svenska EU-parlamentarikerna är engagerade i frågan.


Dålig läsbarhet är självklart ett stort problem för allergiker och intoleranta. Men det är också ett bekymmer för den växande skara konsumenter som är intresserade av att veta vad maten innehåller och inte innehåller. Det är inte bara en fråga om läsbarhet, utan om läsförståelse.


För att underlätta för konsumenter har föreningen Äkta vara startat en märkning som kan ses som en tjänst för konsumenter som vill undvika tillsatser och industriella ingredienser i maten. 


– Ä-märket berättar att produkten är tillverkad av riktiga råvaror och är utan tillsatser (förutom bakpulver och fruktpektin), aromer och industriella ingredienser. Många konsumenter gillar märkningen och anser att den underlättar för dem att handla, säger Björn Bernhardson.


Konsumentorganisationerna skickar rapporten till Livsmedelsverket för bedömning. Den skickas även till branschorganisationerna. Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel samt Sveriges Kommunikationsbyråer med uppmaning att ta ett gemensamt ansvar och producera förpackningar som alla kan läsa.


– Granskningen är ett mycket bra initiativ, ju fler som engagerar sig i frågan om bättre information för konsumenter, desto bättre. Först när vi konsumenter kan läsa och förstå vad maten innehåller kan vi göra medvetna val, säger Björn Bernhardson.


 

Annons