Uppdaterad text 2022-04-06 Kl 17.30

Salmonella-utbrottet kopplas till en fabrik i Belgien och enligt Mats Lindblad, smittskyddsamordnare på Livsmedelsverket, rör det sig om en allvarlig variant av Salmonella. I Europa har flera av de smittade fått läggas in på sjukhus för vård. Nu återkallar företaget Fererro följande produkter i Sverige:

  • Kinder Surprise 20g och Kinder Surprise 20g x 3-pack i Sverige med Bäst före-datum mellan 26 juni 2022 och 7 oktober 2022
  • Kinder Mini-ägg med Bäst före-datum 21 augusti 2022
  • Kinder Surprise Maxi 100g med Bäst före-datum 20 april 2022 och 21 augusti 2022
  • Kinder Schokobons med Bäst före-datum mellan 25 maj 2022 och 19 augusti 2022

– Den som har dessa produkter hemma bör inte äta dem. Ferrero uppmanar till att behålla produkten och kontakta deras konsumentteam>>, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Storbritannien, Frankrike och Irland har sedan tidigare återkallat produkter från marknaden.

Produkterna såldes först på som vanligt
I Sverige har hittills fyra fall kunnat kopplas till Kinderprodukter, de som insjuknat har alla gemensamt att de ätit chokladäggen Kinder surprise, skriver Aftonbladet

Äkta vara rapporterade tidigare att produkterna såldes på som vanligt i Sverige, trots kännedom om att flera insjuknat, men efter avslutad kartläggning tas de nu alltså bort även från den svenska marknaden.

Vid symptom
Livsmedelsverket skriver också att den som upplever symtom på salmonella bör vända sig till vården. Symtom på salmonella kan vara diarréer, magkramper, feber och ibland kräkningar. Detta varar oftast några dygn, men kan ibland bli mer långvarigt.

Smittspårning i Europa pågår
De som fått salmonella efter att ha ätit Kinderprodukter har framför allt funnits i Storbritannien och Irland, men också i Belgien, Frankrike och Tyskland och Sverige. Företaget Fererro, som tillverkar Kinderprodukterna, spårar just nu om smittade produkter kan ha sålts till fler länder.

Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida>>

Daniella Bergman

Annons