Förra veckan skrev vi om en äppeldryck på anrika Thelins konditori i Stockholm efter ett tips från en av våra läsare.  ”100% Äppeljuice” kallas den, men i innehållsförteckningen framgår framställts av vatten och koncentrat att den kompletterats med naturliga aromer och vitamin C.

Får man kalla äppeljuice från koncentrat, med tillsats av aromer och vitamin C för ”100 % äppeljuice”? frågade vi miljöförvaltningen i Stockholm.


Nej det är att anse som vilseledande, anser Daniel Selin, enhetschef
vid avdelningen för livsmedelskontroll och dessutom felaktigt då det rör sig om juice från koncentrat, bedömer han.


Också Livsmedelsverket tycker att benämningen 100 % äppeljuice är vilseledande, eftersom juice betyder just det. Genom att kalla den för ”100 %” antyder man att det skulle finnas till exempel 80 eller 50 procents äppeljuice, vilket det alltså inte gör, då får det helt enkelt inte heta juice.


Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter får man kalla juice från koncentrat för just juice, men då ska det tydligt stå i anslutning beteckningen att man använt sig av koncentrat, vilket inte är fallet med Thelins flaska, först på baksidan får man veta hur det förhåller sig.


Vid koncentreringsprocessen försvinner en del fruktkött och aromer, sötma och syra och därför får man enligt föreskrifterna återföra det som försvunnit. Men ”naturliga aromer” som det står på flaskan från Thelins behöver inte betyda att aromerna kommer från just äppeljuice, eller fruktjuice över huvud taget, bara att de skapats från något som har naturligt ursprung. Man får också enligt föreskrifterna reglera syran med en liten mängd citronjuice, men knappast med vitamin C.


– Vi kommer att utreda märkningen i vår kontroll av Thelins och se till att bristerna korrigeras, skriver Daniel Selin till Äkta vara.


Har du som läsare av Äkta vara fler tips på livsmedelsfusk? 

Annons