Makten över svensk matproduktion hamnar allt mer i händerna på utländska multinationella bolag. Nu senast genom Arlas uppköp av Milko. Risken är uppenbar att även Skånemejerier inom kort slukas av någon utländsk mejerijätte, skriver journalisten Gunnar Lindstedt i en debattartikel i Svenska Dagbladet Brännpunkt.

 ”I det tysta raseras just nu Sveriges möjligheter att försörja befolkningen med mat. Många grisbönder har kroknat, och importen av fläsk når snart 50 procent. I vinter varnas också för risken att den inhemska produktionen av nötkött kommer att minska kraftigt till följd av nya EU-regler”, skriver han.

 

Gunnar Lindstedt varnar för att det framför allt är mejerivarorna mjölk, smör och ost som flyttar utomlands. ”… att Arla i längden ska hämta mjölk på långa avstånd och i små volymer från Norrlands inland, samtidigt som Arla i Danmark har ett stort mjölköverskott som man behöver exportera, är helt osannolikt”, skriver han och förespår att precis som man redan gjort med ost och smör kommer alltmer mjölk tas in från Danmark som är mer liberala vad gäller exempelvis genmodifierat foder.

Gunnar Lindstedt menar att det ligger i konsumenternas intresse att jordbruket kan överleva genom att bönderna får rimligt betalt. ”Även om maten kommer att kosta mer. Livsmedelsindustrin som kontrolleras av multinationella bolag och oligopol i handeln driver dock utvecklingen åt rakt motsatt håll".


Gunnar Lindstedt är journalist på Veckans affärer och författare, bland annat till boken Svart jord om jorbrukets utveckling och framtid.


 

Läs hela artikeln i SvD>>


 

Annons