Skånemejerier, som tidigare sålt Proviva till franska Danone vänder sig åter till Frankrike. Den här gången handlar det om ett samarbete som i praktiken innebär att mejeriet får en fransk ägare.

Författaren Gunnar Lindstedt varnade nyligen för att även Skånemejerier liksom Arla kommer att säljas till utländska intressen. Det kunde Äkta vara berätta om förra veckan. Nu har Skånemejerier tecknat en avsiktsförklaring om samarbete med franska mejerijätten Lactalis Group. 

Skånemejeriers samarbete med franska mejerijätten Lactalis får skarp kritik av krögaren och matprofessorn Carl Jan Granqvist, som gjort reklam för mejeriets Allerumost.

– Jag är chockad att Skånemejerier kan bli franskt. Jag får fundera på om jag kan fortsätta göra reklam för Allerum, säger han till Kristianstadsbladet.

Orsaken till att han gjort reklam för ostarna är att han gillar lokalägd mattillverkning.

– Om företaget kommer att drivas från Frankrike försvinner den drivkraften, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Carl Jan Granqvist är bekymrad för utförsäljningen av de svenska livsmedelsföretagen.

– Scan blir finskt. Arla danskt. Vad är det för fel i huvudena på de som driver de här företagen? Varför kan det inte gå att få ekonomi i svenska företag, undrar han.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson får sig också en känga. Regeringens visioner för Sverige som det nya matlandet ger han inte mycket för.

– Hur ska det gå till när allt som gör Sverige unikt säljs ut? 

På frågan om det inte finns det minsta positivt med att Skånemejerier eventuellt övergår i fransk ägo svarar han:

– Jo, det hade varit en betydligt värre katastrof om Arla hade tagit över. De är inte intresserade av mat utan kvantitet och pengar. 

Annons